Koululounas kattaa noin 1/3 lapsen vuorokautisesta ravinnontarpeesta. Koululounas on kokonaisuus, johon kuuluu pääruoka, juoma, salaatti tai tuorekasvis/hedelmä, salaatinkastike, täysjyväleipä ja ravitsemussuositusten mukainen levite. Kun ateria koostetaan monipuolisesti lautasmallin mukaisesti, toteutuvat ravitsemukselliset suositukset. Ruokalistasuunnittelussa huomioimme asiakasryhmän makumieltymyksen. Meille vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä arvoja ja nämä huomioimme kaikessa toiminnassamme.
Koulussa jokainen ruokailutilanne on kasvatustilanne, jossa oppilaat tutustuvat uusiin ruoka-aineisiin, oppivat makuja ja rakenteita, syömisen perustaitoja sekä yhdessä oloa ja ruokapuhetta. Suomen kouluissa tarjotaan kaikille oppilaille päivittäin maksuton, monipuolinen ja täysipainoinen, ohjattu ateria, jonka tarkoitus on auttaa jaksamaan koulupäivän aikana ja tukea koululaisen terveyttä ja hyvinvointia. Suomalaiset ravitsemussuositukset ja kouluruokailusuositus ohjaavat kouluruokalistan suunnittelua ISS Palveluissa. Ruokalista suunnitellaan aina ikäryhmää ajatellen ja ruokalistalle tuodaan koululaisille maistuvia ruokia. Koululounas on kokonaisuus, johon kuuluu kasvis- tai liharuoan lisäksi aina salaatti tai tuorepala ja öljypohjainen salaatinkastike, rasvaton maito sekä runsaskuituinen leipä ja kasvirasvapohjainen levite. Ateriakokonaisuudesta koululaiset saavat ravitsemussuositusten mukaisesti energiaa, hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja.
Koululounaan lisäksi on tärkeää muistaa syödä säännöllisesti myös koulun ulkopuolella. Säännölliseen koululaisen ateriarytmiin kuuluu lounaan lisäksi aamupala, välipala, päivällinen ja iltapala. Terveelliset ateriat sisältävät aina kasviksia, hedelmiä tai marjoja, täysjyväviljavalmisteita ja rasvattomia tai vähärasvaisia maito-/soija-/kauravalmisteita. Paras janojuoma koululaiselle on vesi.
Lue lisää kouluruokasuosituksesta: Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus
Kuvat: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Syö Hyvää -hanke