ISS Food Services Suomi

Kansainvälinen kokemus, skandinaavinen näkemys, paikallinen elämys​

Ikimuistoiset, maukkaat ja vastuulliset juhlat

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa. Juhlien järjestämiseen liittyy aina paljon päätettäviä asioita ja pohdintaa erilaisten ratkaisujen ja yksityiskohtien välillä. Juhlien järjestämisessä kaiken a ja o on suunnittelu. Tietenkin on tärkeää tehdä juhlista sankarin tai sankarittaren näköiset ja oloiset. Mutta nyt, jos koskaan, on erityisen tärkeää suunnitella juhlat niin, että ne ovat niin vastuulliset kuin mahdollista. Jo pienillä valinnoilla ja teoilla voit vaikuttaa.

Aloita juhlien suunnittelu aina ajoissa. Suunnittelemalla säästät aikaa, rahaa ja hermoja. Kun suunnitelmat tekee ajoissa, on myös helpompi miettiä valintojen vastuullisuutta.

Ruoka- ja juomavalinnoissa vähemmän on enemmän ja se on myös vastuullista. Valmista tai tilaa ruokaa kohtuudella ja suosi valinnoissa mahdollisimman lähellä tuotettua ja mahdollisuuksien mukaan luomuruokaa. Valitse tarjottavaksi sesongin mukaista kasvis- ja kalapainotteisia ruokalajeja. Ruokalajien määrää kannattaa rajoittaa, silloin ruoan menekkiä on helpompi seurata ja hallita.

Suunnittele etukäteen myös se, mitä ylijäävälle ruoalle tehdään. Miten ruoka pakataan ja säilytetään. Jos omasta lähipiiristä ei löydy hävikkiruoalle ottajaa, selvitä etukäteen onko mahdollista jakaa ruokaa hyväntekeväisyyteen.

Kiinnitä juomavalinnoissa huomiota juoman valmistajan vastuullisiin valintoihin. Muista kierrättää tyhjentyvät juhlajuomapullot. Vältä ruoan tarjoilussa ja aterioinnissa kaikkea kertakäyttöistä, suosi oikeita astioita. Jos järjestät juhlat kotona ja astioita on rajallisesti, lainaa tai vuokraa niitä lisää.

Jos menun ja juomien suunnittelu tuntuu haastavalta tai siihen ei ole tarpeeksi aikaa, tukeudu ammattilaisiin. Me ISS:llä olemme mielellämme apunasi. Autamme suunnittelussa ja määrien arvioinnissa tai voit delegoida kaiken ruokaan ja juomaan liittyvän meille. Ole ajoissa yhteydessä, niin juhliesi onnistuminen on taattu.

***

Ruoka- ja juomavalintojen lisäksi vastuullisia valintoja voi helposti tehdä myös monessa muussa kohdassa. Ovatko kutsut paperiset ja lähetetäänkö ne postilla vai käytetäänkö käteviä sähköisiä keinoja kutsun lähettämiseen?

Mieti myös juhlavaatteet. Käytätkö jotain jo kaapista löytyvää juhla-asua hieman tuunattuna vai ostatko kierrätetyn asun? Jos valitset täysin uuden juhlavaatteen, valitse merkki, joka noudattaa vastuullisia valintoja vaatteen valmistamisessa.

Valitse juhlatilaan koristeita, jotka voi käyttää uudestaan tai koristele luonnonkukilla ja oksilla. Ennen kaikkea, koristele maltilla.

***

Tee suunnittelun tueksi muistilista, jonka avulla juhlat lähestyvät hallitusti, eikä tarvitse tehdä paniikkiratkaisuja. Tähän alle olemme keränneet jo muutamia ranskalaisia viivoja, joita voit käyttää oman muistilistasi runkona.

 • Päätä juhlien päivämäärä ja kellonaika

 • Tee vieraslista, näin tiedät minkä kokoiset juhlat on tulossa

 • Suunnittele kutsu ja lähetä se ajoissa

 • Mieti juhlapaikka – järjestätkö juhlat kotona vai vuokratilassa?

 • Tehdäänkö ruoat itse vai tilataanko valmiina?

 • Mitä ja millaista ruokaa tarjotaan?

 • Mitä juodaan? Muista sekä juhlajuomat, alkoholilliset ja alkoholittomat, että janojuomat.

 • Löytyykö astiat omasta takaa vai onko ne helpompaa vuokrata tai lainata?

 • Delegoi tehtäviä ja varaa apukäsiä, sekä juhlien rakentamiseen että loppusiivoukseen

 • Suunnittele koristelu ja kattaukset

 • Mieti ennakkoon jäljelle jäävien ruokien pakkaaminen ja säilytys

 • Siivouksen organisointi

 • Kompensoi halutessasi juhlien aiheuttamaa kuormitusta (esim. myclimate.org)