Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidennes syntyy ruoasta ja ruoan ostotottumuksista. Ruoan suhteen ympäristövaikutukset syntyvät pääosin siitä, miten taloudessa käytetty ruoka on tuotettu ja miten paljon siitä syntyy hävikkiä. Jo pienet arjen valinnat voivat tehdä merkittävän muutoksen kotitalouden ruoasta syntyvään hiilijalanjälkeen.
On olemassa useita helppoja ja jokaisen arkeen sopivia keinoja pienentää hiilijalanjälkeä. Muutos ei tarkoita arjen ja rutiinien kääntämistä päälaelleen, vaan muutamien yksityiskohtien huomioimista. Hiilijalanjälkilaskurit, joita löytyy netistä useita, toimivat kätevinä työkaluina, joilla hiilijalanjälkeä voi konkreettisesti mitata. Näin voi suoraan seurata missä hiilijalanjälkitilanteessa oma talous on.
Lisää kasviksia!
Jokaisella on omat kulutustavat ruokaan ja ravintoon liittyen. Ne ovat syntyneet useimmiten joko tottumuksesta tai opituista malleista. Totuttuja tapoja saattaa olla vaikeaa muuttaa, mutta parilla helpolla kikalla voi saada merkittävääkin muutosta aikaan. Kasvisruokapainotteinen ruokavalio on yksinkertaisin tapa pienentää hiilijalanjälkeä, koska kasvisten tuotanto kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin lihan tuotanto. Kasvisruoan, etenkin sesonkikasvisten, lisääminen omaan arkeen, vaikka vähän kerrallaan, on helppo askel kohti parempia ruokailutottumuksia paitsi hiilijalanjälkimittarilla myös terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!
Valitse vastuullisia elintarvikkeita
Tietyt tuotteet ja elintarvikkeet tuottavat enemmän haitallisia päästöjä kuin toiset. Tuotteita valitessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, minkä valmistajan tuote päätyy ostoskoriin. Seuraa tarkoin elintarviketalojen vastuullisuus- ja ympäristötoimia. Lihan, riisin ja maitotuotteiden tuotanto on ympäristölle raskainta. Lähituotteiden suosiminen useimmiten kannattaa, koska niiden logistinen hiilijalanjälki on pienempi kuin kaukaa tuotujen tuotteiden. Jotta tämä ei olisi liian yksinkertaista, kannattaa tuotteiden valinnassa kiinnittää huomiota eri seikkoihin eri vuodenaikoina. Suomalaisen tomaatin hiilijalanjälki ei välttämättä keskellä talvea olekaan pienempi kuin vaikkapa espanjalaisen tomaatin.
Vähennä ruokahävikkiä
Ruokahävikki vaikuttaa isosti hiilijalanjälkeen. Ruoantuotanto tuottaa kolmanneksen koko maailman hiilijalanjäljestä. Viljelyskelpoista maata käytetään liikaa sellaisen ruoan tuotantoon, joka lopulta jää käyttämättä. Tärkeää siis on, ettet heitä ruokaa roskiin. Hyödynnä jääkaapista kaikki tuotteet ja pakasta ruokaa, jos et ehdi syödä kaikkea ennen parasta ennen -päiväystä. Etukäteen suunnittelemalla ja hävikkiruokareseptejä toteuttamalla voi helposti vähentää omaa hiilijalanjälkeä.
Tue vastuullisia palveluntuottajia
Oman talouden lisäksi myös kodin ulkopuolella tapahtuvat päätökset ovat tärkeitä. Millaisissa ravintoloissa käyt? Millaisia valintoja teet ruokakaupassa? Miten matkustat ja kuinka usein? Monet yritykset tuovat tänä päivänä rohkeasti ilmasto- ja vastuullisuuskantansa esille verkossa tai sosiaalisessa mediassa. Näin kuluttajan on helpompi saada tietoa ja tehdä omien arvojen mukaisia valintoja. Asiakkaana on tärkeää miettiä, millaista toimintaa haluaa tukea ja millaiset toimintatavat vastaavat omaa arvomaailmaa.
Arjen pienetkin teot merkitsevät
Jokaisen kuluttajan hiilijalanjälki on erilainen, ja siten myös ratkaisut sen pienentämiseen. Toisille on helppoa lopettaa lentomatkustaminen kokonaan, toisille taas siirtyä kasvisruokaan. Jokaisella saa olla omaan arkeen sopiva tapa hiilijalanjäljen pienentämiseen, silloin muutos on myös mahdollinen. Mitkä ovat sinun ensimmäiset arkitekosi kohti hiilineutraalia ruokakäyttäytymistä?
ISS Palvelut osallistuu Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen Hiililounas-hankkeeseen, jossa tuotetaan tietoa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljestä ja kehitetään ilmastoystävällisempää lounasruokailumallia. Ravintoloidemme ruokalistoilta löydät ruoan hiilijalanjälkitiedon. Mittaamme ja vähennämme ruokahävikkiä jokaisessa ravintolassamme vuoden jokaisena päivänä.