ISS Food Services Suomi

Kansainvälinen kokemus, skandinaavinen näkemys, paikallinen elämys​

Pirteä paprika on vuoden vihannes

Paprika on valittu vuoden 2020 vihannekseksi, eikä syyttä. Tämä värikäs vitamiinipommi on suomalaisten rakastama ja täynnä elimistön hyvinvointia tukevia ravintoaineita – ota siis talteen paprikaiset reseptit arkea ilahduttamaan!

Vuoden vihanneksen valinta on Puutarhaliiton ja Kotimaisten Kasvisten jo vuosikymmeniä jatkunut perinne. Valinnan tarkoituksena on lisätä vuoden vihanneksen viljelyä ja kulutusta. Puutarhaliitosta kerrotaan, että suomalaisten lautasilla paprikoita on ollut 1970-luvulta asti. Vaikka nykyään suomalainen kuluttaa vuodessa yli kolme kiloa paprikoita, niitä suotaisiin syötävän enemmänkin.

Annoksen värikäs vitamiinipommi

ISS Food Servicen tuotepäällikkö Terhi Paldan vinkkaa suosimaan kotimaista paprikaa ja huomioimaan satokauden vihannesostoksilla.

– Vuoden vihannes ei ole vain kauniin värikäs ja raikkaan makuinen, vaan myös täynnä terveyttä edistäviä ravinteita. Paprikassa on esimerkiksi moninkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna, Terhi kertoo.

Paprikaa kannattaa siis nostaa lautaselle säännöllisin väliajoin. Eniten suomalaiset syövät mietoja vihannespaprikoita salaateissa, mutta niillä voi helposti tuoda väriä ja mukavaa suutuntumaa muihinkin arkiruokiin. Vain luovuus on rajana!

– Lisämakua ja tulisuutta saat lisäämällä ruokaan voimakkaamman makuista chilipaprikaa, Terhi vinkkaa.

Lisää paprikaa esimerkiksi välimerellisiin ruokalajeihin, kuten erilaisiin kastikkeisiin, keittoihin ja laatikkoruokiin. Kasvis- tai lihatäytteellä täytetyt paprikat ovat puolestaan takuuvarma kestosuosikki. Paprika sopii täydellisesti myös piirakoihin, pizzoihin ja jopa leipätaikinan joukkoon.

– Kokeile myös hummuksen maustamista soseutetulla paprikalla tai chilillä, Terhi suosittelee.

Lisäsit sitten paprikaa siivuina välipalaleivän päälle tai soseutettuna herkulliseen keittoon, saat siitä takuulla lisäpotkua päivääsi.

Ota talteen arjen helpot paprikareseptit

Poimi tästä Terhin vinkkaamat reseptit maukkaiden paprikaruokien valmistukseen. Nämä pyöräytät näppärästi arki-iltaa ilahduttamaan.

Paahdettu paprikakeitto

5 hlölle

400 g punaista paprikaa

2 kpl valkosipulin kynttä

4 dl tomaattimurskaa

1 tl punaista mietoa chiliä

7 dl vettä

suolaa

mustapippuria (tellicherry)

ruokosokeri

tuore basilika

200 g Viola Afrikan paprika tuorejuustoa

Paloittele paprikat, valkosipuli ja chili, kuullota kevyesti kattilassa. Anna kypsyä hetki. Lisää vesi ja tomaattimurska. Mausta maun mukaan suolalla, mustapippurilla ja ruokosokerilla. Anna kiehua hetki. Soseuta. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja hienonnettu basilika. Kuumenna nopeasti. Lisää nestettä ja mausteita tarvittaessa.

Jos haluat tehdä vegaanisen version, käytä kaurapohjaista Oatly påMackan tomaatti-basilika tuorejuustoa.

Helpot sydämelliset paprikasämpylät

15 kpl

1 ½ dl vettä

15 g hiivaa

¼ tl suolaa

1 ¼ rkl sokeria

30 g rypsiöljyä

4 ½ dl sämpyläjauhoja (speltti, graham, kaura)

1 oranssi paprika

Pinnalle: tummia seesamsiemeniä

Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot, alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää se taikinaan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Taputtele tai kauli kohonnut taikina 2–3 senttimetrin paksuiseksi levyksi jauhotetulle leivinpöydälle. Ota siitä piparkakkumuotilla sydämen muotoisia paloja. Nosta pellille leivinpaperille. Kohota liinan alla.

Voitele vedellä ja koristele tummilla seesaminsiemenillä. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Paprikafaktat: Puutarhaliitto