Kohta on taas vuoden suurimman ruokajuhlan aika. Jouluruoat houkuttelevat tuoksuillaan ja hyvä tunnelma leviää niiden myötä kaikkialle. Ruokailutottumukset ovat kuitenkin muuttuneet viime vuosina paljon ja se vaikuttaa myös ruokajuhliin. Mitä tehdä, jos joulupöytään kokoontuukin sekasyöjä, vegaani, kala-allergikko, keliaakikko ja muutama muu erikoisruokavaliota noudattava herkuttelija?
Kasvikset joulupöydän keskiössä
Perinteinen suomalainen joulupöytä on ollut nykymaailmaa ajatellen jopa edistyksellisesti hyvin kasvispainotteinen. Juurekset, sipulit, omena, kuivatut hedelmät ja peruna, muiden muassa, ovat muodostaneet jouluruokien ytimen. Tämän ympärille on helppoa jatkaa uutta ja modernia kaikille sopivaa ja maistuvaa kasvispainotteista joulupöytää.
Juuresten valmistaminen paahtamalla ja marinoimalla ovat uusia ja raikkaita tapoja valmistaa juureksista juhlaruokaa. Erilaiset joulumausteet kuten kaneli, kardemumma, muskotti, maustepippuri ja vaikkapa tähtianis sopivat loistavasti juureksia maustamaan. Paahtaminen valmistustapana sopii erinomaisesti myös kurpitsalle, josta kokonaisena paahtamalla voi valmistaa tyylikkään ja maistuvan joulupöydän ”vegekinkun”. Raikkaat vihannekset kuten esimerkiksi fenkoli, retikka ja endiivi tuovat joulupöydän salaatteihin makua ja raikkautta.
Perinteisien laatikoiden rinnalle sopivat juureksista valmistetut uudenlaiset laatikkoruoat kuten bataattilaatikko, fenkolilla maustettu punajuuri-sinihomejuustogratiini tai vaikkapa muskottinen maa-artisokkalaatikko. Paloitelluista tai viipaloiduista juureksista syntyy myös maukkaat gratiinit ja paistokset. Niistä esimerkkinä ohessa oleva ”uunirosolli”. Se edustaa myös klassista perinteistä jouluruokaa, joka on tuunattu tähän päivään. Raaka-aineet ovat tutut, mutta ruokaan on tuotu jotain uutta ja raikasta twistiä.
Pikkelöinti on tehnyt paluun ja ollut trendinä jo jonkin aikaa. Mausteilla tuunatussa perinteisessä 1-2-3-pikkeliliemessä maustuvat ja rapsakoituvat juuresten lisäksi sipulit, erilaiset kukkakaalit, retiisit ja vaikkapa jo aiemmin mainittu fenkoli.
Kun jouluaterian runko rakentuu vahvasti maukkaiden ja värikkäiden juuresten ja kasvisten ympärille, ateria on paitsi vastuullinen myös monipuolinen ja maistuva monenlaiselle syöjälle.
Silliä ja silakkaa modernisti
Myös suomalaisen jouluaterian perinteiset kalat mahtuvat hienosti moderniin ”jokaiselle jotakin” -jouluun. Sillit ja silakat tarjotaan joulupöydässä liemissä marinoituina ja kastikkeissa maustettuina. Maustamiseen on helppo tuoda vaihtelua ja twistiä kansainvälisillä mausteilla, joista esimerkkinä toimii harsissatahna. Harissalla maustetut marinoidut silakat saattavat olla tämän joulun hitti.
Myös edullinen ja kotimainen hauki taipuu hienosti joulupöytään. Valmista hauesta mausteinen massa ja tee siitä astetta juhlavampi haukimureke katkaravuilla tuunattuna.
Lohi on tärkeä osa joulun herkkupöytää. Lohi on tarjoiltu graavattuna ja savustettuna, mutta kokeile myös lohta marinoituna tai vaikkapa italialaisittain carpaccio-tyyliin ohuen ohuina viipaleina sitruunavinegretillä, mustapippurilla ja parmesaanilastuilla tuunattuna.
Vähemmän lihaa mutta laadukkaammin
Joulukinkulla on vankka kannattajajoukko. Kun valitset kinkkua, suosi suomalaista. Pohdi myös kinkun kokoa, jotta ei synny turhaa jouluruokahävikkiä. Kinkulle löytyy maltillisen kokoisia vaihtoehtoja, kuten laparulla, kasslerpaisti ja ulkofilee, joista saa sinappihunnulla mainion vaihtoehtokinkun. Kalkkunanrinnasta syntyy helposti maistuva confitpaisti, jos kypsennät sen matalalla lämpötilalla maukkaassa oliiviöljyn ja kanaliemen seoksessa yrttien kera. Myös paahdettu tai savustettu ankanrinta on upea jouluruoka.
Kun tarjoat joulupöydässä lihaa, tarjoa sitä maltilla. Satsaa ennemmin lihan laatuun kuin määrään. Ja ennen kaikkea, suosi lähellä tuotettua lihaa.
Jokaiselle jotain – maltilla!
Joulupöydän monipuolisuudessa tärkeässä roolissa on suunnittelu. Suunnittelulla säästät aikaa ja rahaa, vähennät hävikkiä ja varmistat, että jokaiselle löytyy mieleistä herkuteltavaa. Rakenna joulupöytä maistuvien kasvisruokien ympärille. Valmista kylmiä ja lämpimiä kasviksia. Pikkelöi, marinoi ja mausta. Kasviksista saat luotua mausteisen, värikkään, ruokaisan ja modernin joulupöydän, jota on helppo täydentää muutamalla liha- ja kalaruoalla. Kasvisruoka sopii kaikille, on vastuullista ja jättää pitkänkin jouluaterian jälkeen kevyemmän, mutta kylläisen olon.
Katso alta reseptivinkki herkulliseen uunirosolliin.
Hyvää joulua!

Uunirosolli
6 annosta
400 g punajuuria lohkoina
400 g perunaa lohkoina
200 g punasipulia lohkoina
200 g porkkanaa paloina
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 tl fariinisokeria
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (kuivattu käy myös)
2 dl kuohukermaa
200 g vuohenjuustoa
2 rkl omenasosetta
Lado punajuuri-, peruna- ja sipulilohkot sekä porkkanapalat kevyesti voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle oliiviöljy ja lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä fariinisokeri ja timjami. Sekoita mausteet, sokeri ja timjami kasvisten joukkoon. Kuumenna kerma kattilassa ja paloittele joukkoon vuohenjuusto. Sekoita kunnes juusto sulaa. Mausta seos omenasoseella, sekoita tasaiseksi ja kaada uunivuokaan kasvisten päälle. Gratinoi 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.